"Małopolska Trasa Smakoszy” - Certyfikacja Regionalnych Karczm w Małopolsce. Rozpoczynamy 3-cią edycję!

Treść
Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i dziedzictwa kulinarnego. Rozpoczynamy trzecią edycję certyfikacji, która zakończy się przyznawaniem Certyfikatów „Regionalna Karczma Małopolski” na rok 2016.
Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” oraz utworzenie „Małopolskiej Trasy Smakoszy” prowadzony jest przez MOT od 2011 roku i służy identyfikacji obiektów gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnieniu promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.
WYTYCZNE CERTYFIKACJI – „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”
Certyfikacja przebiega zgodnie z wytycznymi „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”. Jest to dokument strategiczny, przyjęty uchwałą Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej,zawierający m.in. następujące treści:
- procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych;
- wymagania, jakie powinny spełniać obiekty gastronomiczne ubiegające się o certyfikację (kryteria certyfikacji);
- kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych;
- wzór ankiety weryfikacyjnej sprawdzającej spełnienie określonych wymagań;
- procedurę kontroli jakości w obiektach gastronomicznych, które uzyskały certyfikat jakości.
Obiekty gastronomiczne, które chcą ubiegać się o certyfikat „Regionalna Karczma Małopolski 2016” proszone są o zgłoszenia na wypełnionym formularzu oraz załączenie podpisanego i opieczętowanego bonu konsumpcyjnego.
Dokumenty należy przesyłać w formie skanu na adres: elzbietatm@mot.krakow.pl, a następnie oryginał pocztą na adres biura MOT: Rynek Kleparski 4, lokal 13, 31-150 Kraków. Termin składania zgłoszeń upływa z dniem 23 października 2015 r.
W załącznikach znajdą Państwo:
- formularz zgłoszenia,
- bon konsumpcyjny,
- dokument „Księga jakości gastronomii regionalnej”,
- informację prasową.
Członkowie Zespołów Oceniających będą odwiedzać karczmy anonimowo do końca listopada 2015 r.
Wszelkie pytania prosimy kierować do koordynatora projektu: p. Elżbiety Tomczyk-Miczki: elzbietatm@mot.krakow.pl